شاید زمان زیادی است که از محصولات چرم استفاده میکنید. شاید هم اولین بار است که قصد دارید یک محصول چرم تهیه کنید. در هر صورت این مقاله برای شما مفید خواهد بود. شناخت انواع محصولات چرم طبیعی و چرم مصنوعی یکی از مهمترین مواردی است که قبل از خرید انواع کیف و کفش چرم باید از آن آگاهی داشته باشید تا بتوانید محصولی باکیفیت را خریداری کنید.
در مقاله امروز قصد داریم که شما را با انواع چرم مورد استفاده برای محصولات چرم آشنا کنیم تفاوت آنها را نیز بررسی کنیم. پس مقاله امروز بارمان چرم را از دست ندهید.
نمیتوان گفت که دقیقا از چه زمانی استفاده از چرم در بین انسانها رواج پیدا کرد اما امروزه محصولات چرم به خاطر دارا بودن ویژگیهایی مانند کیفیت، سبکی، دوام، تنفسپذیری و زیبایی خاص خود، محبوبیت زیادی دارند. به دلیل اینکه چرم موجود در بازار از پوست حیوانات مختلف تامین می شود، محصولات چرم باکیفیت از قیمت نسبتا بالایی برخوردار هستند و همین موضوع اهمیت شناخت انواع چرم را بیشتر میکند.
انواع چرم براساس منشا
چرم براساس منشا تولید به دو دسته چرم حلال و چرم حرام تقسیم میشود. در صورتی که چرم از پوست حیوانات حرام گوشت ساخته شود چرم به دست آمده نیز حرام خواهد بود. حتی درصورتی که چرم از پوست یک حیوان حلال گوشت ساخته شود اما آن حیوان با روشهای اسلامی ذبح نشده باشد باز هم چرم موجود حرام خواهد بود.
انواع چرم براساس روش تولید
چرم طبیعی
به طور کلی میتوان انواع چرم را با توجه به روش تولید آنها به دو دسته چرم طبیعی و چرم مصنوعی تقسیمبندی کرد. چرم طبیعی از دباغی و آمادهسازی پوست حیواناتی مانند گاو، گوسفند، کروکدیل، مار، مارمولک و شترمرغ ساخته میشود. این چرم بسیار باکیفیت است و خود به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود. در ادامه انواع چرم طبیعی را براساس استحکام و نرمی آن بررسی میکنیم.
1- چرم سبک
این چرم از پوست حیواناتی مانند گوسفند، بره، بزغاله و بز به دست میآید. چرم سبک نسبت به انواع دیگر چرمها ضخامت کمتری دارد و به همین دلیل به این نام شناخته میشود. چرم سبک به دلیل راحتی و سبکی ذاتی خود بیشتر برای تولید دستکش، کلاه و لباس استفاده میشود. اگر از محصولاتی که دارای چرم سبک هستند استفاده میکنید باید مراقبت و نگهداری از آن را جدی بگیرید. چون احتمال آسیبدیدگی و ساییدگی در چرم سبک از دیگر چرمها بیشتر است.
2- چرم نیمه سنگین
در میان انواع چرم طبیعی موجود در بازار، چرم نیمه سنگین یک چرم ویژه و خاص محسوب میشود. چرم نیمه سنگین از پوست حیواناتی مانند کروکدیل و شترمرغ به دست میآید و نسبت به بقیه چرم ها از قیمت بالاتری نیز برخوردار است. کمیاب بودن، کیفیت و قیمت بالای چرم نیمه سنگین موجب شده تا این نوع چرم بیشتر در ساخت کالاهای لوکس مورد استفاده قرار گیرد.
3- چرم سنگین
چرم سنگین بهترین و باکیفیت ترین چرم طبیعی موجود در بازار است. این چرم از پوست گاو، گوساله یا شتر به دست میآید و دوام زیادی دارد. نکته جالب در مورد این نوع چرم این است که با گذشت زمان ظاهر زیباتری را به خود میگیرد و استایل جذابتری را برای شما به همراه خواهد داشت. به دلیل اینکه محصولاتی مانند کیف و کفش بیشتر از بقیه محصولات چرم در معرض آسیب قرار دارند، معمولا برای تولید انواع چرم کفش و کیف از چرم سنگین استفاده میشود تا دوام بیشتری داشته باشند. به این ترتیب درکنار ایجاد یک ظاهر زیبا و خاص، کیفیت محصول نیز بسیار بالا میرود.
چرم مصنوعی
در حال حاضر به دلیل قیمت بالای انواع چرم طبیعی، نوع دیگری از چرم به نام چرم مصنوعی نیز رواج دارد. چرم مصنوعی اگرچه کیفیت چندان بالایی ندارد اما به دلیل ظاهر مناسب و قیمت پایینش طرفداران خاص خود را دارد. چرم مصنوعی که با نامهای چرم گیاهی و چرم وگان نیز شناخته میشود، کاربرد فراوانی در تولید روکش صندلی، پالتو، کیف، کفش و دیگر محصولات چرم دارد.
انواع چرم طبیعی براساس شکل ظاهری
چرم طبیعی بر اساس شکل ظاهری به انواع مختلفی تقسیم میشود که در ادامه مهمترین و پرکاربردترین آنها را معرفی میکنیم:
1- افكت يا ابرو بادي
در این نوع چرم طرحی شبیه ابر و باد بر روی سطح چرم قرار دارد.
2- چرم ورنی
ورنی از پوست گاو و گوساله ساخته میشود سپس توسط لعاب لاکی سطح چرم بسیار براق میشود تا جلوه زیباتری داشته باشد. چرم ورنی به عنوان یک چرم براق شناخته میشود و در ساخت کیف و کفش بسیار کاربردی است و طرفداران زیادی در صنعت مد دارد. اگر به دنبال یک کیف دوشی ورنی زیبا هستید
3- چرم بروشاو
چرم بروشاو نوعی چرم نیمه ورنی است. این چرم دارای سطحی براق است و در تهیه کفش و لباسهای رسمی کاربرد زیادی دارد.
4- چرم الگانت یا شبرو
چرم الگانت چیست؟ چرم الگانت یکی از مرغوبترین انواع چرم موجود در بازار است. این چرم از بالاترین لایه پوست یا همان top grain به دست میآید و به همین علت یک چرم لوکس و بسیار با کیفیت محسوب شده و در برابر خراش مقاوم است. چرم الگانت ممکن است از پوست گاو یا بز ساخته شود و دارای سطحی لطیف و کمی براق است. در فروشگاه اینترنتی بارمان چرم محصولات بسیاری با استفاده از چرم الگانت ساخته شدهاند.
5- چرم فلوتر (شرانک) چیست
در میان انواع چرم موجود در بازار، چرم فلوتر نوعی چرم لطیف، ضخیم و بسیار مقاوم است و از پوست گاو حاصل میشود.
6- نبوک چیست؟
نبوک از بیرونیترین لایه پوست ساخته میشود به همین علت سختی و استحکام بالایی دارد و در برابر خراش بسیار مقاوم است. استحکام نبوک از جیر و اشبالت بسیار بیشتر است. از نبوک برای ساخت کیف، کفش و کمربند استفاده میشود.
7- چرم اشبالت
چرم اشبالت از لایه دوم (بخش میانی) پوست هر حیوانی از جمله گاو، گوسفند و بز ساخته میشود. اشبالت نیز سختی و استحکام دارد اما نه به اندازه نبوک. سطح اشبالت برخلاف نبوک، پرزدار است.
8- جیر
جیر از داخلیترین و پایینترین بخش پوست ساخته میشود. به همین خاطر پرزهای نرم و کوتاهی دارد در عینحال استحکام زیادی نیز ندارد. پرزهای موجود در سطح جیر باعث میشود که این نوع چرم بسیار نرم شود و حالت مخملی داشته باشد.
9- چرم کوروکو
ممکن است محصولاتی را دیده باشید که سطح آنها طرح دار است و طرح خاصی شبیه پوست مار و کروکودیل وجود دارد. این طرحها به صورت مصنوعی بر روی سطح چرم ایجاد میشود و در مواردی کاربرد دارد که سطح چرم در معرض سایش قرار دارد. علاوه بر این، محصولات دارای چرم کوروکو به خاطر زیبایی و طرح خاص خود برای ساختن یک استایل شیک استفاده میشود.
10- چرم چاپی
دنیای مد همواره به دنبال زیبایی و ارائه طرحهای جدید و جذاب است. در چرم چاپی بر روی کیف چرم یا سایر محصولات چرم طرحهای دلخواهی ایجاد میکنند. با وجود چرم چاپی به راحتی میتوان هر تصویری از جمله تصاویر گلها را بر روی محصولات چرم طبیعی یا چرم مصنوعی ایجاد کرد.
تفاوت جیر، اشبالت و نبوک
نبوک از بالاترین لایه پوست ساخته میشود و از اشبالت و جیر مقاومتر است و سطحش پرزدار نیست. اما سطح چرم اشبالت پرزدار است و از لایه دوم پوست بدست میآید و استحکام کمتری نسبت به نبوک دارد. چرم جیر از داخلیترین لایه پوست حاصل میشود به همین خاطر از بقیه چرمها نرمتر است و سطحی مخملی دارد.
تولید جیر با توجه به نوع سفارش ممکن است تحت عملیات شیمیایی و مکانیکی مختلفی قرار گیرد. جیر و اشبالت از نظر ظاهر کمی با هم فرق دارند. پرزهای جیر خیلی کوتاه، نرم و لطیف اما پرزهای اشبالت خشن و کلفت می باشد. تفاوت عمده این دو چرم در آن است که جیر محصول نهایی یک نوع فرآیند ساخت چرم است. اما اشبالت محصول فرعی یک مرحله از ساخت چرم است.